КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Акредитиран от

СМЪРТТА НА Г-Н ЛАЗАРЕСКУ / THE DEATH OF MISTER LAZARESCU

Румъния, 2005, 153 мин
игрален , цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Кристи Пую
Сценарий - Кристи Пую и Разван Радулеску
Оператор - Олег Муту
Музика - Андреа Падурару
В ролите - Йон Фискутеану, Луминита Георгиу, Габриел Спахиу
Продуцент - Александру Мунтеану

Продукция - Mandragora

Награди и номинации

Кан ‘05 – Наградата на секцията „Особен поглед”; Братислава ’05 – Специалната награда на Екуменическото жури, специалната награда на журито, награда на студентското жури и номинация за голямата награда; Чикаго ’05 – Специалната награда на журито; Европейски филмови награди ’05 – Номинации за режисура и сценарий; Палм Спрингс ’06 – Награда на ФИПРЕССИ, най-добър актьор (Йон Фискутеану); Клуж ’05 – Награда на публиката, най-добра режисура, актьор (Йон Фискутеану), актриса (Луминита Георгиу), румънски филм и награда на ФИПРЕССИ


Смъртта на г-н Лазареску – вторият пълнометражен филм на Кристи Пую, е сериозно творческо постижение. В него злощастното ходене по мъките на г-н Лазареску в търсене на медицинска помощ е превърнато в епическа одисея. Една нощ, измъчван от гадене и главоболие, той се обажда на бърза помощ. Съпровождан от Миоара, която е медицинско лице, той тръгва по мъчителния път към края. Прехвърлят го от доктор на доктор – пренатоварени и изтощени от многото работа, от болница на болница – задушни и пренаселени с пациенти, докато животът му бавно гасне.

Заснет в близко до реалното време и отразяващ, както Пую казва, „типичната румънска мудност”, филмът предизвиква трескаво безпокойство. Не му е чужд и черният хумор, характерен за източноевропейското кино. Камерата (повечето снимки са от ръка) е по-скоро наблюдател, отколкото изследовател. Нашата представа за г-н Лазареску се изгражда от видимите детайли, не толкова от задълбочени откровения. Героят има няколко котки. В апартамента му цари безредие. Телевизорът постоянно работи. Шеговито се намеква, че дъхът му мирише на алкохол. Актьорът ветеран Йон Фискутеану в ролята на г-н Лазареску достойно изнася на плещите си целия филм. Но акцентът не е върху образите, а върху дисекцията на една житейска ситуация. Вдъхновен от Шестте морални приказки на Ерик Ромер, Смъртта на г-н Лазареску е първият от шестте филма, посветени на букурещките квартали, които Пую възнамерява да направи. Заснет е с краен натурализъм, напомнящ Догма-филмите. Жалките и безнадеждни опити да се окаже медицинска помощ на героя се осъществяват в уродлива, клаустрофобична обстановка. Пую е потресен от пълната безпомощност и липса на съчувствие в румънското здравеопазване. Но бюрокрацията и отсъствието на човечност са глобални проблеми. Макар Смъртта на г-н Лазареску да е несъмнено свързан с конкретно време и място, очевиден е обобщаващият паралел с творчеството на Данте и Вергилий, съименници на трагическия герой и неговия брат.

Димитри Ейпидeс, МФФ Торонто


Кристи Пую

Румънски режисьор, роден в Букурещ през 1967 г. Учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева. По време на следването си прави няколко късометражни и документални филма, а след завръщането си в Румъния продължава да рисува, като снима и първия си филм – Стока и мангизи, последван от късометражния Картон „Кент“ и пакет кафе, отличен със „Златна мечка“ в категорията си на Берлинале '04. Той печели и наградата в секцията „Особен поглед” на фестивала в Кан със Смъртта на господин Лазареску.

 

 


ФИЛМОГРАФИЯ

2001 Стока и мангизи (Marfa si banii)
2004 Картон „Кент“ и пакет кафе (Un cartus de kent siun pachet de cafea) – къс./short
2005 Смъртта на господин Лазареску (Moartea domnului Lazarescu)
2010 Аврора (Aurora)

Програма


03.03.2012

Дом на киното - 20:30;

11.03.2012

Френски институт - 16:00;

Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
Дом на киното@31.08.12, 14:08: Анастас Пунев журира във Венеция
СФФУ@31.08.12, 13:08: Анастас Пунев журира във Венеция
Дом на киното@31.08.12, 01:08: "Рок завинаги" с Том Круз и последна възможност за филмите на Кончаловски
Дом на киното@24.08.12, 01:08: Ретроспективата на Кончаловски и прожекциите от "Късо съединение" продължават
Дом на киното@22.08.12, 17:08: "Сибириада" в две части в Дома на киното
СФФУ@17.08.12, 11:08: Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното
СФФ@17.08.12, 11:08: Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното
Дом на киното@17.08.12, 09:08: "Късо съединение" и ретроспектива на Андрей Кончаловски
Дом на киното@17.08.12, 01:08: Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното
Дом на киното@15.08.12, 01:08: Андрей Кончаловски на 75 и с ретроспектива в Дома на киното

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney