КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Акредитиран от

ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН / MONTY PYTHON'S LIFE OF BRIAN

Великобритания, 1979, 94 мин
игрален , цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9.1Режисьор - Тери Джоунс
Сценарий - “Монти Пайтън”
Оператор - Питър Бизиу
Музика - Джефри Бъргън
В ролите - Греъм Чапман, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Гилиам, Карол Кливланд, Нийл Инис, Джордж Харисън
Продуцент - Джон Голдстоун

Продукция - Python (Monty) Pictures Ltd., Handmade Films Ltd.

Няма дори едничка шега, скеч или реплика в Животът на Брайън, които да не се врязват в паметта на зрителя като толкова смешни, колкото е възможно да бъдат. Невероятното е, че почти всяка от монолитно забавните сцени служи на двойна цел, построявайки една от най-силните и безспорно вечни сатири в киното. Като във всяко грандиозно произведение от жанра, „Монти Пайтън” не само нападат и хулят обекта на сатирата си (фанатизма и лицемерието на институционализираната религия и политика) по неповторимия си начин, но предлагат и алтернатива: бъди индивидуалност, мисли със собствената си глава, не се оставяй другите да те водят. „Всеки решава за себе си” – извиква Брайън в ключов момент. „Да, ние трябва да решим за себе си” – му отговаря в хор тълпата. Две хиляди години по-късно в свят, все така озлочестен от религиозен фанатизъм, гласът на Брайън още отеква самотен.

Освен че е четлива пародия на холивудските епоси, филмът парадоксално се оказва едно от най-реалистичните екранни изображения на древността. Вместо да третират героите си като бутафорни исторически стереотипи, „Монти Пайтън” знаят нещо, непознато на историческите саги със саби и сандали – хората са едни и същи, без значение в кой период от историята живеят. Винаги спорят, лъжат, мамят, ругаят, прикриват малодушието си с кухо перчене (като Рег, водача на Народния фронт на Юдея), злоупотребяват с власт (като Пилат Понтийски), сляпо следват последните моди и се присмиват на глупостта („Biggus Dickus”). Животът на Брайън ни учи, че единственият начин за заклет индивидуалист да оцелее в притворния, слабоумен свят е винаги да възприема живота само от светлата му страна.

Марк Уокър


Тери Джоунс

Терънс Греъм Пари Джоунс е роден на 1.02.1942 г. и в живота си играе няколко главни роли – на комедиен актьор, разказвач на истории, писател на детски приказки, автор на научни студии и статии за международната политика, автор на музика, режисьор и сценарист на най-любимите филми на много поколения. Тери Джоунс завършва история в Оксфорд, а успоредно с ролите си в телевизионни и филмови продукции пише книги за Джефри Чосър, за кръстоносците, за хората и живота през Средновековието. Познат преди всичко като актьор и режисьор от групата „Монти Пайтън”, Тери Джоунс е историк и писател, както и преподавател по история на Средновековието в Сорбоната и в UCLA. Само като актьор и сценарист Тери Джоунс има над 38 филма. Композира и музиката към три от филмите на „Монти Пайтън”.

 

ФИЛМОГРАФИЯ

1974 Монти Пайтън и Светият граал (Monty Python and the Holy Grail)
1979 Животът на Брайън (Life of Brian)
1983 Смисълът на живота (The Meaning of Life)
1987 Personal Services
1989 Ерик Викинга (Erik the Viking)
1996 Шумът на върбите (The Wind in the Willows)
1999 Python Night: 30 Years of Monty Python – ТВ док.

Програма


15.03.2012

Дом на киното - 22:45;

Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
Дом на киното@31.08.12, 14:08: Анастас Пунев журира във Венеция
СФФУ@31.08.12, 13:08: Анастас Пунев журира във Венеция
Дом на киното@31.08.12, 01:08: "Рок завинаги" с Том Круз и последна възможност за филмите на Кончаловски
Дом на киното@24.08.12, 01:08: Ретроспективата на Кончаловски и прожекциите от "Късо съединение" продължават
Дом на киното@22.08.12, 17:08: "Сибириада" в две части в Дома на киното
СФФУ@17.08.12, 11:08: Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното
СФФ@17.08.12, 11:08: Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното
Дом на киното@17.08.12, 09:08: "Късо съединение" и ретроспектива на Андрей Кончаловски
Дом на киното@17.08.12, 01:08: Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното
Дом на киното@15.08.12, 01:08: Андрей Кончаловски на 75 и с ретроспектива в Дома на киното

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney