КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Акредитиран от

Два български филма – „Аве” и „Кецове” ще мерят сили с конкуренцията в Балканския конкурс на София Филм Фест

Аве
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

След фестивалния си триумф по света, кинодебютът на Константин Божанов Аве ще участва и в Балканския конкурс на 16-ия София Филм Фест. Романтичната драма, носител на Специалната награда на журито – Сараево’11 и наградата на ФИПРЕССИ във Варшава’11 разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен. Въвлечено без да иска в това приключение, момчето започва да се влюбва в неуловимата Аве... Филмът е продукция на компаниите „Елементи”, „Камера” и „КВ Филм”, с участието на БНТ. Продуценти са Димитър Гочев, Жофроа Грисон и Константин Божанов. Главните роли са поверени на Ованес Торосян (Тилт, Източни пиеси) и Анжела Недялкова. Партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.

Отличеният за най-добър сценарий във Венеция ’11 Алпи (2011) на Йоргос Лантимос е сред предложенията в Балканския конкурс. Кинодрамата навлиза в сложния свят на медицинска сестра, която срещу заплащане, заедно със служителите на фирмата „Алпи”, замества починалите родственици на своите клиенти. Във филма участват Ариане Лабед, Агелики Папулия, Джони Веркис, Арис Сревиталис и др. Йоргос Лантимос е завършил кино и телевизионна режисура в Киноакадемията „Ставракос” в Атина. След 1995 г. режисира игрални филми, театрални пиеси, видеотанци и телевизионни реклами. Той е част от екипа, работил по церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри през 2004 г. Преди две години на Лазурния бряг Йоргос Лантимос получи наградата в секцията „Особен поглед” за Кучешки зъби, смятан за една от големите сензации в арт киното. Филмът беше номиниран и за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 2010 г.

Архетип (2011) на словенеца Ян Цвиткович, който ще оценява кандидатите от международния конкурс, ще се бори за балканската награда на фестивала. Филмът е пътуване на трима души и една планета един към друг, към същността на нещата и бе отличен с наградите за най-добър игрален филм, режисьор и оператор на кинофестивала в Порторош ’11. Ян Цвиткович дебютира като режисьор през 2001 г. с Хляб и мляко, отличен като най-добър дебют на фестивала във Венеция. Вторият му филм От гроб до гроб (2005) получи наградата за най-добър балкански филм на 10-ото издание на СФФ през 2006 г, а също и наградата за най-добър режисьор от кинофестивала в Сан Себастиян. В Котбус творбата бе удостоена с Гран при и наградата на екуменическото жури. На кинофестивала в Торино От гроб до гроб донесе на Ян Цвиткович наградите за най-добър филм и най-добър сценарий.

Бъдещето е завинаги (2011) на турския режисьор Йозджан Алпер е любовна история с неочакван обрат. Сюжетът проследява пътуването на младата туркиня Сумру, по професия етномузиколог. Тя издирва и записва историите или други свидетелства на оцелели кюрди. Разказват ù ги предимно жени, чиито мъже са били убити, най-често пред очите им. Но скритата причина за пътуването на Сумру е надеждата ù да открие мъжа, на когото принадлежи сърцето ù – кюрд, заминал да се присъедини към борбата за своя народ. Бъдещето е завинаги беше отличен с наградите за най-добър филм, най-добър оператор, актьор и музика и наградата на турската критика в Адана ’11. Йозджан Алпер е роден през 1975 г. в Артвин. Следва физика и история на науката в Истанбулския университет. От 1997 г. работи като асистент-режисьор и директор на продукция в игрални филми и ТВ продукции. Публиката на София Филм Фест го познава от дебютния му филм „Есен”, донесъл му наградата за най-добър режисьор у нас през 2009 година, в Анкара ’09,  Тбилиси ’08, както и номинация за Европейско откритие на 2009 г.

Балканският фаворит на публиката в Солун’11 Враг (2011) на Деян Зечевич разказва за инженерен взвод от сръбската армия, който се натъква на мъж, представящ се за злия демиург и мечтаещ да покори видимия свят и душите на всички хора в мазето на разрушена фабрика в Босна. Всички се присмиват на историята на мъжа, още повече че е бил пациент в болница за душевноболни. Но най-лабилните от взвода започват да вярват на думите му... Деян Зечевич e роден на 1 февруари 1972 г. в Белград. Той е най-младият сръбски режисьор, който до 37-ата си година успява да заснеме цели 6 игрални заглавия, новела от омнибус филм, телевизионен филм и няколко телевизионни сериала. За всичките си творби Деян Зачевич е носител на над 100 награди.

Сред предложенията за балканско кино българските зрители  ще имат възможност да видят и удостоеният с 3 награди (за най-добър дебютен филм, за най-добър оператор и актьор) от кинофестивала в Анталия’10 филм Гишето на турския режисьор Толга Карачелик. Това е историята на 35-годишния аутсайдер Кенан, мълчалив чиновник на гише за събиране на магистрални такси, който си живее в свой собствен свят и въобще не държи да общува с другите. Също толкова резервиран и дистанциран е и в отношенията с баща си, с когото живее под един покрив след смъртта на майка си (тоест от 5-годишна възраст). Еднообразното ежедневие, в което Кенан разчита само на въображаемия си свят за забавления, се променя неочаквано, когато на инспекция идва новият му шеф. В тази на пръв поглед обикновена история за отчужден син и баща, за отчуждението по принцип и за трудните отношения между хората впечатление прави здравословната доза черен хумор, без която това би бил един доста обикновен филм.

Режисьорският дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов Кецове е второто българско предложение в Балканския конкурс на фестивала. „Цялото жури обожава този филм, той е необикновен и възхитителен. Вижте, дори и аз съм с кецове - нося ги, защото го харесвам. Нима мислите, че обикновено слагам кецове под тази прекрасна вечерна рокля? Така реших да покажа своето отношение към великолепния филм. Много искахме да го отличим, но организаторите не разрешиха да дадем още една награда.  Затова аз ще бъда с кецове, докато филмът получи това, което заслужава”, заяви самата Джералдин Чаплин по време на церемонията по връчването на наградите на 33-ия Московски кинофестивал, където тя беше председател на журито, а Кецове получи почетен диплом / Special Mention.
Историята, разказана в Кецове, е по действителен случай, а прототипи на главните герои са шестима младежи, които днес са на възраст между 45 и 47 години. В началото на лятото те решават да зарежат напрежението и проблемите в големия град и се отправят към едно от последните незастроени места по българското Черноморие. Сред девствени пясъци и огнени залези младежите намират нови приятелства, любов и независимост. В главните роли във филма са Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Васил Драганов, Иво Аръков и Ина Николова.

Кутията (2011) на младата сръбска режисьорка Андриана Стойкович е история за живота на трима хамали, които обслужват основно чуждестранни дипломати, след промените в Белград през 1992 г. След наложените от ООН санкции на Югославия дипломатите започват масово да напускат страната. От една страна, това означава повече работа за момчетата. От друга обаче, и те се замислят за заминаване и осъществяване на собствените си мечти. Кутията е заснет на контрастна черно-бяла лента, която подсилва усещането за наближаващите трудности пред тримата приятели. Наситен с подтекст, филмът ни кара да си зададем въпроса дали кутиите, които мъжете пълнят с чужди вещи, не символизират техния изпълнен с ограничения живот, изолацията на града от останалия свят или спомените за миналото на една държава, която вече не съществува.

Любовникът е вторият пълнометражен филм на румънския сценарист, режисьор и продуцент Каталин Митулеску, който е сред специалните гости на 16-ия София Филм Фест.  В новата си творба Митулеску, който е съпродуцент и сценарист на Ако искам да свиря, аз свиря (удостоен с наградата „Алфред Бауер” и „Сребърна мечка” – Голямата награда на журито на Берлинале 2010), събира в актьорски тандем двамата главни изпълнители от наградения филм – Джордже Пищиреану и Ада Кондееску. Историята в Любовникът разказва за чаровен съблазнител на млади жени, посредник в търговията с плът в западналия румънски черноморски курорт Констанца. Налице е класическото лошо момче Лука, който много лесно подлъгва младите момичета с момчешкия си чар. Точно така се случва и с наивното провинциално момиче Вели, която се увлича по измамния чаровник. Но най-неочаквано и самият той допуска любовта да се намеси в професионалните му ангажименти... Според критиката Любовникът е поредната пленителна румънска драма, която остава задълго в съзнанието.

Зрителите на София Филм Фест ще могат да се насладят и на забелжителната черна комедия Пънкът не умира, дело на македонския режисьор Владимир Блажевски. В основата на сценария е събирането отново на стара пънк банда. Главният герой Мирса е пънкар, който се бори с оцеляването и тънкостите на всекидневието в Скопие. Неочаквано той получава предложение за участие на мултикултурно събитие в Дебар. И тъй като винаги е искал да свири отново със старата си група, приема предложението. Следващата стъпка е да намери всички членове на бившата си банда и да ги накара да се съберат отново заедно… В трудната мисия се намесва бившето му гадже, което се завръща и решава да му помогне да докаже, че пънкът е още жив. Филмът е представен с особен успех на миналогодишния фестивал в Карлови вари, където е удостоен с наградата в секция „East of the West” „за заразната енергия, с която група приятели упражняват своята страст и се противопоставят на конформизма”.

В черната си комедия Сънят на Адалберт (2011) младият румънски режисьор Габриел Ахим проследява съдбата на мършав отговорник по техническата безопасност в рамките на един съдбоносен ден през 80-те години на ХХ век. Благодарение на своя оптимизъм, опортюнизъм и живо чувство за хумор, непривлекателният Юлика балансира успешно в малкото пространство на своята свобода между постоянните претенции на вечно разтревожената си жена и различните капани в държавната служба. За Габриел Ахим това е първи пълнометражен филм, който му носи специалната награда за дебют в Талин ’11. Роден е през 1975 г. в Румъния. Завършва кинорежисура в Националния университет за театър и кино в Букурещ. В продължение на 10 години работи като специалист по човешки ресурси и консултант, докато през 2004 г. става режисьор и продуцент. Написал, продуцирал и режисирал е два късометражни филма (Saga 2006 и Bric Brac 2008), които са отличени на местни и международни фестивали.

Филмовото предложение от Кипър Фиш енд чипс е от онези истории за обстоятелствата и събитията, които могат да се случат на всеки един от нас. Това е трогателен разказ за живота, любовта, родината, съдбата и за това как се оцелява в този труден свят. Сюжетът проследява съдбата на кипърския емигрант Анди, който решава да напусне Лондон, да се върне в родината си и да положи усилия, за да изгради отново живота си. След като цял живот е работил като луд за различни шефове, сега иска да отвори свое заведение за пържена риба и картофи. Но мечтата му се превръща в кошмарна реалност, защото Анди е забравил една малка подробност: Кипър не е Лондон и да се яде „фиш енд чипс” не е никак модерно… Филмът на режисьора Елиас Деметриу е едновременно драма и комедия за напредването на възрастта, въздействаща смес от няколко различни жанра…

Международното жури, което ще оценява филмите от Балканския конкурс, е в състав Джим Старк (продуцент, САЩ), Ана-Фелиция Скутелнику (режисьор, Молдова) и Петер Заврел (изкуствовед, Австрия).

Джим Старк е независим американски продуцент. Той се занимава с писане, развитие, финансиране, продуциране, продажба, дистрибуция и промотиране на ниско бюджетни игрални филми от 1983 г. Продукциите му са отличени с много награди и са селектиране за участие на фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Торонто и на Сънданс.
Българската публика познава Джим Старк като „продуцентът на Джим Джармуш”. Освен тази неоспорима титла, в продуцентския му арсенал фигурират не по-малко значимите за американското независимо кино The Living End (1992) и Обречено поколение (1995), режисирани от Грег Араки – два програмни road movie филма за цялото поколение „X”. Също така успешния Factotum (2005) на Бент Хамър, исландските Cold Fever (1995) на Фридрик Тор Фридриксон и „Сватба в провинцията” (2008) на Валдис Оскарсдотир, както и два от независимите фаворити на Сънданс: Color of a Brisk and Leaping Day (1996) на Кристъфър Мънч и Homework (2004) на Кавин Ешър Грийн… Продуцентската биография на Джим Старк включва и сръбските филми Любов (2005) на Владан Николич и Тук и там (2009) на Дарко Лунгулов. „За да продуцирам даден филм, трябва да познавам човека, който ще го прави. Нещата не опират само до одобряване на сценарии. За мен най-добрите филми разказват универсални истории”, лаконичен е продуцентът.

Ана-Фелиция Скутелнику е родена през 1978 г. в Кишинев, Молдова. След четиригодишен престой в Бенин, където работи предимно в театъра, през 2002 г. тя се мести в Берлин. Там следва кинорежисура в Германската кино и телевизионна академия. През 2007 г. режисира късометражния филм Between Walls, който е селектиран на много международни фестивали и печели няколко награди. През 2009 г. е член на журито за конкурса за късометражен филм в рамките на 25-ия Международен филмов фестивал във Варшава. Същата година късометражният ù филм Backyard е включен в програмата „Next Generation” на German Films. През 2010 г. има премиера в Кан и е селектиран и за други международни фестивали. Тогава Скутелнику печели и наградата за копродукция „Co-Production Prize” на фондация „Robert Bosch” за немско-молдовската копродукция Panihida.

Петер Заврел е роден през 1956 г. във Виена. Завършва история на изкуството, филология и история в университета във Виена. От 1999 до 2011 г. е директор на Виенския филмов фонд. Между 1987 и 1999 г. Петер Зеврел е управител на музей в долна Австрия. Работи по създаването на нов музей с архитекта Ханс Холейн. Бил е директор на галерия за съвременно изкуство, където събира нова колекция. Петер Заврел участва в създаването на първия регионален фонд за подкрепа на киното и новите медии в Австрия. Преди това се занимава с научна дейност в областта на Средновековната история и изкуства, по-специално в Австрия и Италия.  

Добави коментар в FacebookКурс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното

На 1 октомври 2012 в Дома на киното стартира курсът, който ще продължи 11 седмици. Краен срок за записване: 21 септември 2012

CentEast Warsaw – Moscow

Представяне на проекти 'works-in-progress' от Източна Европа във Варшава и Москва

Наградата „Co-Production Prize” търси новите кандидати за спечелването й

Нашите партньори от Наградата „Co-Production Prize” на фондация Robert Bosch вече имат страница и във фейсбук

Проект от София Мийтингс печели в Сараево

Румънският "Everybody in Our Family" получи Сърцето на Сараево. Късометражният "Парафиновият принц" на Павел Г. Веснаков се сдоби с Почетен диплом на журито

Наградихме най-добрия филм в Клуж

През март Тихомир Рачев спечели Филмовото предизвикатество в рамките на 16-ия София Филм Фест в секцията видеоклип като режисьор на клипа на песента "Billy the Fish" на Leepra Deluxe заедно с оператора Павлин Даскалов. Наградата на Тихомир беше да участва като жури на секцията Румънски късометражни филми на фестивала в Клуж пред юни.

Два проекта на София Мийтингс с награди от Карлови Вари

"Последната линейка на София" е най-добрият документален филм, а "Смърт на човек на Балканите" получи отличието от секцията "Форум на независимите"

"Последната линейка на София" в документалния конкурс в Карлови Вари

Филмът на Илиян Метев e поредният успешен проект на София Мийтингс.

Докато журира в Москва, Явор Гърдев представи и проекта си "Контра"

В основния конкурс в Москва се състезава и дебютният игрален филм на Кирил Станков "Крапец"

Европа Синемас избраха Анастас Пунев от „СФФУ” за член на Младежкото жури във Венеция

Последен ден да гласувате за нашия пътуващ фестивал София Филм Фест на път

Ако гласувате за нас, ще можем да спечелим необходимото ни техническо оборудване, с което да достигнем до още градове и зрители.

Български успех в Кан

Представеният на София Мийтингс филм "Последната линейка на София" на Илиян Метев спечели наградата на Канал 4 от "Седмицата на критиката"

Младежкото жури във Венеция очаква киноманите от СФФУ

За поредна година Домът на киното е избран от Европа Синемас да участва в селекцията на Младежкото жури на един от най-авторитетните фестивали в света – Венецианския. Кандидатствайте за журито до 28 май!

“Три сестри и Андрей” подпомогна кариерата ми

Интервю със Себастиан Лаутнeр - германския продуцент на филма на Борис Десподов и Андрей Паунов „Три сестри и Андрей” и на новия им проект „Мексикански експрес”, който тази година спечели Оскар за визуални ефекти за филма „Изобретението на Хюго” на Мартин Скорсезе

Гласувайте за нашия пътуващ фестивал София Филм Фест на път

Ако гласувате за нас, ще можем да спечелим необходимото ни техническо оборудване, с което да достигнем до още градове и зрители.

"Последната линейка на София" на Илиян Метев в конкурса на Седмица на критиката в Кан!

Пълнометражният документален филм на Илиян Метев, представен преди месец на закрита прожекция на 9-ото издание на София Мийтингс, е сред 7-те селектирани конкурсни филма

Младежкото жури на фестивала избра своите фаворити

На 9 април в Дома на киното младите зрители наградиха Йордан Тодоров за филма му "Татко снима мръсни филми" и отличиха "Поколение П" и "Бъдещето е завинаги"

Chanson парти след прожекцията на "Едит Пиаф: Животът в розово"

Преди да разлеем виното и да угасим светлините (галерия)

В последния ден на София Филм Фест Future Shorts представя своите „Пролетни шорти”.

Мартичка Божилова: Телевизиите са основните ни партньори

Тази година на София Филм Фест 2012 Агитпроп има две премиери за България – на документалните филми "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов и "Татко снима мръсни филми" на Йордан Тодоров.

Елиас Деметриу: „Нямах амбицията да напусна страната си, но накрая тя ме напусна...”

Данис Танович – един семеен мъж, който не може да забрави войната

Може би е напълно логично да получиш награда за цялостен принос в световното киноизкуство след четвъртия си игрален филм, ако за дебюта си си спечелил „Оскар”. Но Наградата на София не означава, че искаме да спрете да снимате, г-н Танович!

"Миграцията на паламуда" в няколко столични кина и във Варна

Музикален финал с парти на Sofia Meetings

Ева Квартет, Мишо Йосифов секстет, Sentimental Swingers, Бен Крос и The Festival band = гарантирано настроение

Операция Кино стартира VOD

Ена Дозо от МФФ Сараево, Мира Сталева от София Филм Фест, Андрей Агудару от Romanian Film Promotion, Кристиан Хордила от МФФ в Клуж и Тилман Шийл от Reelpоrt, представиха проекта „Операция Кино” (ОК) на София Мийтингс

Еторе Скола с ретроспектива в програмата на 16-ия София Филм Фест

Можете да гледате 9 филма на италианската кинолегенда

За трети път София Филм Фест във Варна

В програмата сме събрали 13 прекрасни заглавия, които ще имате възможност да изгледате заедно със софийската публика на 16-ото издание на фестивала.

VODО – между пиратството и киноиндустрията

Джейми Кинг e сновател на VODO – онлайн медия за споделяне на свободно независимо киносъдържание, музика и книги между творци от цял свят и крайния потребител

Още седем фестивални дни в Cinema City

„Раздяла”, „Имало едно време в Анадола”, „Дъжд над Балканите”, „Хавър”, „Огнярят”, „Любовникът” и танцовият шедьовър на Вим Вендерс „Пина” продължават срещите си с публиката в дигиталното кино на София Филм Фест

Промяна на прожекция

На 25-и март от 14.00 часа в Дома на киното можете да гледате "Свещеният летящ цирк"

И победителите от „Sofia Short Challenge 4” са...

„Домейн Бойар” се включва с вкус и аромат във фестивалната селекция с Кино и Вино

С 5 гурме филмови изкушения ще ви върви "като по вино" в края на 16-ия София Филм Фест

Димитър Динев: Много по-интересно е да изживяваш различни животи чрез своите герои, отколкото да пишеш за себе си

Писателят Димитър Динев от години живее и работи в Австрия. Той беше специален гост на 16-ия София Филм Фест във връзка с филма "Испания", на който е съсценарист заедно с дебютантката в игралното кино - режисьорката Аня Саломоновиц. Предлагаме ви извадки от поредната фестивална пресконференция, която се превърна в непринуден разговор между Динев и водещата Антония Ковачева и послеслова на четири очи и две люлки пред фестивалния прес център Матти'Д.

„Метрополис“ на Фриц Ланг – специална гала на 16-ия София Филм Фест

Киноконцертът „Метрополис” обединява дигитално реставрираната версия на немия филм с пианото на Маркус Хорн

Щастливците, които получават акредитации за 17-ия СФФ

Екипът на наградата „Co-Production Prize” избра София за най-мащабния си уъркшоп за млади източноевропейски кинотворци

Kоординаторът на наградата „Co-Production Prize” Карин Шиле споделя какви са резултатите от уъркшопа

Стивън Симпсън: “Навсякъде се чувствам у дома”

Той не прави филми, защото е обсебен от индустрията или от мимолетната слава и успех. Той ги прави, защото има истории за разказване, а той е добър в това. Последният му игрален филм е „Rez Bomb”, разположен на Pine Ridge Indian Rez, а също и като последствие на игралния филм направи документален посветен на племето там. Политически и религиозни възгледи: да бъдеш човечен

Дейвид Макензи: „С всяко следващо идване забелязвам колко по-голям е станал СФФ”

Председателят на Международното жури Дейвид Макензи е един от режисьорите, чиято творческа кариера публиката на СФФ е имала възможност да следи с интерес от самото й начало. Новият му филм „Перфектно чувство” беше безспорно едно от събитията на 16-ото издание на фестивала, а за следващото или по-следващото издание на СФФ фестивалните организатори и самият Макензи планират цялостна ретроспектива на филмите му.

Творци търсиха разрешаването на общи проблеми на форума на ЮНЕСКО

Хю Хъдсън: „Спортът е чисто изкуство”

Четири месеца преди планираната историческа прожекция в рамките на летните Олимпийски игри в Лондон, британският режисьор Хю Хъдсън представи култовия си филм от 81-а „Огнените колесници” (носител на 4 „Оскара” за 82г.) на Олимпийската гала на 16-ия СФФ. На специална церемония в Зала 1 на НДК Хю Хъдсън получи Наградата на София, връчена му лично от олимпийската шампионка Мария Гроздева. Ето какво ни припомня режисьорът за същината на спорта – в едни години, в които все повече и повече сме склонни да се отдалечаваме от тази същина...

Хуан Торес: "Аз съм някой, който не може да спре да се движи."

Хуан Торес работи в "Latidofilms" (компания за филмово разпространение). Националност: колумбиец, възраст: 33

ПОБЕДИТЕЛИТЕ на 16-ия София Филм Фест

На церемония снощи бяха връчени наградите на 16-ото издание на Международния фестивал София Филм Фест

Иван Москов: „Избраният филм и клип ще бъдат показани на фестивалите в Kлуж и Сараево

За условията, наградите и предизвикателствата да правиш филмови състезания разговарямe с Иван Москов, организатор и идеолог на Sofia Short Challenge.

Форум на ЮНЕСКО: Новата градска среда и творчеството

Гледайте разговорите от втората кръгла маса във форума

Музикалният финал на международната фестивална програма

Kaufman Project, Зигфрид и Скилър на 18 март – Sofia Live Club

Мира Сталева: „Джейми Кинг ще представи платформата за онлайн дистрибуция VODO”

Мира Сталева учи теология, после психология, като по време на следването си се включва към екипа на София филм фест. След кратки странствания по света се завръща отново към София филм фест и се заема с гостите на фестивала. По настоящем е артистичен директор на „София Мийтингс”, където от 9 години насам професионалисти в областта на киноиндустрията намират пазар за филмите си в рамките на София Филм Фест.

Режисьорът на „Стоичков”, Борислав Колев: „Никога не казвай „Аз!”

Саймън Дейвидсън: „ През нощта се снима много трудно…”

Филмът „Шанс”, с който Саймън Дейвидсън участва в Международния конкурс на СФФ, е мрачна история за младежи, които се чувстват отегчени от ежедневието и си намират нелегални забавления. Понякога тези забавления водят до пристрастяване, понякога до задлъжняване, а понякога дори до смърт. Съзнателно избягвайки от чистото документиране на комарджийската субклутура във Ванкувър, режисьорът все пак стъпва на сериозни проучвания в тази област, която все още не е достатъчно добре изследвана в сравнение, примерно, с пънк-културата, хип-хоп културата или нарко-културата в Северна Америка.

Алексанър Миндадзе: Основното послани е във филма "В събота" е подмяната на ценностите

Роденият през 1949 г. в Москва Александър Миндадзе е смятан за един от най-добрите съвременни руски сценаристи и режисьори. От 1975 г. насам са заснети над 20 негови сценария. В продължение на няколко десетилетия Миндадзе работи с режисьора Вадим Абрашитов. Двамата печелят „Сребърна мечка” през 1995 г. за «Пиеса для пасажира». През 2007 г. дебютният му игрален филм като режисьор «Отрыв» има премиера във Венеция. Филмът печели две награди, включително приза на руската критика за най-добър дебют.

Проф. Божидар Манов: Едно от най-големите достойнства на националното ни кино е неговата изобразителна култура

Днес от 17.00 часа в зала Мати’Д ще бъде представена премиерата на книгата „Еволюция на екранното изображение”, второ и допълнено издание на кинокритикът и дългогодишен преподавател проф. Божидар Манов. Това бе повод да го потърсим за разговор, в който да разкаже за работата си върху книгата, както и да сподели своята визия за тенденциите в съвременното киноизображение.

Кристина Николова: Уискито само замества надеждата

Габриел Ахим: „Заснех филма си на VHS, защото исках да въздействам на емоционалната памет на зрителите”

Румънският режисьор Габриел Ахим е създал наистина забележителен филм, в който я има цялата епоха на късния соц – от тъпите и политическите вицове, през записването на футболни мачове на домашно видео, до абсурда на човешките отношения в една средно голяма фабрика. Филмът „Сънят на Адалберт”, който е част от Международния конкурс на СФФ, е едновременно социологическо изследване на близкото минало, черна комедия за безопасността на труда и сериозен размисъл за детайлите и механизмите в едно стигнало до абсурда на съществуването общество. А също така и експеримент – не само на техническо и не само на емоционално ниво. Защото според режисьора двете са неразривно свързани.

Йордан Тодоров:„Най-успелият българин в Холивуд, за когото никога не сме чували”

По този начин Йордан Тодоров, режисьорът на „Татко снима мръсни филми”, и неговият екип наричат Стивън С. Апостолоф – култова личност в американското Б-кино от 60-те и 70-те годни на ХХ век, българин, роден в Бургас през 1928г. и избягал по политически причини още в началото на комунизма. Филмът на Йордан Тодоров за Стивън Апостолоф е едно от откриващите заглавия за Документалния конкурс на фестивала. Като паралелна програма продуцентите от „Агитпроп” са подготвили и серия американски Б-класики, които да ни въведат в атмосферата на паралелното холивудско кино от 60-те и 70-те година на миналия век.

Любиша Самарджич: „Мисля, че с получи едновременно и красив, и значещ филм”

Един от най-обичаните кино творци на Балканите – и като актьор, и като режисьор – Любиша Самарджич за пореден път беше сред важните гости на СФФ. Поводът този път бе участието „Дъжд на Балканите” в секцията „Специални прожекции” на фестивала. Медийният интерес към неговата особа и към неговото творчество, разбира се, беше изключително голям. Ето какво разказа г-н Самарджич на нашите читатели в кратките 15 минути, в които имахме наистина огромното удоволствие да се срещнем с него.

София Филм Фест отново в Пловдив – за седма поредна година

Киномаратонът ще продължи до 25 март

Ованес Торосян: “Имах усещането, че всичко сякаш ми е ясно.”

След осемчасова репетиция в театъра Ованес Торосян ни разказа за работата си в един много истински филм, за актьорската професия и колко е важно да не бъдеш сериозен.

Анжела Недялкова: “Не разчитам на предварителни очаквания.”

Каква иска да стане като порасне Анжела Недялкова, която въпреки главната си роля, в най новия българския филм „Аве” иска да прави изкуство, а не звезден имидж.

Rumba Aficionado с концерт в Sofia Live Club довечера

Георги Тошев: „Емир Кустурица е тъжен човек напук на неговите филми”

На 10 март от 15.30 часа в Дома на киното, в рамките 16-ия София Филм Фест беше премиерата на документалния филм на Георги Тошев „Кустурица. Балкански хулиган“. Филмът е вдъхновен от автобиографичната книга „Смъртта е непотвърден слух“ (издателство „Колибри”) на режисьор Емир Кустурица. Във филма се разказват в допълнение много подробности за това какво се случва с Кустурица днес и сега, oтвъд успеха, парите, зависимостите и суетата. Непосредствено след прожекцията беше и премиерата на книгата. За подбудите да направи този филм разговаряме с неговия автор Георги Тошев.

Днес е откриването на "София филм фест на брега"

В Бургас тази година изданието е юбилейно - 10 по ред

Ваня Щерева е новият член на Международното жури

Тя ще се присъедини към режисьорите Дейвид Макензи, Драгомир Шолев, Ян Цвиткович и продуцента Марк Баше

Нури Билге Джейлан: “Гледам всякакъв тип кино, но като зрител обичам най-много филмите за деца”

За Нури Билге Джейлан човешкото лице е най-хубавият пейзаж на света, сподели го за десетте минути, в които траеше интервюто. И още за разходката из искърското дефиле, за сина си и дългите снимачни периоди в неговите филми.

Еран Колирин: „Моят филм е пропит от чувство на несигурност”

Новият филм на израелския режисьор Еран Колирин „Размяната” е филм за неразбирането, което произтича от вглеждането в дребните и ежедневни неща. Филм за нашата отчужденост от хората и от света около нас, но и от самите себе си. На представянето на филма в Дома на киното Еран се пошегува, провокиран от наш въпрос, че докато световно известният му шедьовър „Посещението на оркестъра” е по-кишонски тип филм, то „Размяната” е по-кафкиански. В крайна сметка обаче, двата филма съвсем не са толкова различни един от друг, колкото изглежда на пръв поглед…

Международното жури очаква смели и оригинални филми от конкурсната програма

Разговор на Андроника Мартонова с режисьорите Дейвид Макензи, Драгомир Шолев, Ян Цвиткович и продуцента Марк Баше

Предварителна продажба на билети за филмите във Военния клуб в офиса на СФФ

Наградата LUX на Европейския парламент на СФФ

Една от знаковите награди за съвременно тематично европейско кино, наградата LUX на Европейския парламент вече има своята история и на София Филм Фест. За тазгодишното представяне на LUX в рамките на фестивала, програмирано ден преди официалното откриване, разказва Виолета Симеонова Станичич, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Младежкото жури на София Филм Фест вече "заседава" в киносалоните

Ян Цвиткович за „Архео”: „Исках да направя филм, а не филмирана история”

Новото българско игрално кино на 16-ия СФФ

„Аве” на Константин Божанов откри София Филм Фест и международния конкурс на фестивала и е вече на българския екран, а сред заглавията, които публиката ще види, са още „Вяра, любов и уиски” на Кристина Николова, „Кецове” на Иван Владимиров и Валери Йорданов, „Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров, „Операция „Шменти капели” на Иван Митов и Влади Карамфилов-Въргала, „Островът” на Камен Калев, „Цахес” на Анри Кулев, „Корави старчета” на Пламен Масларов и Ивайло Пенчев, “Love.net” на Илиян Джевелеков, „Чужденецът” на Ники Илиев, „Още нещо за любовта” на Магдалена Ралчева, „Корпус за бързо реагиране” на Станислав Дончев

ИЗВЪНРЕДНИ ПРОЖЕКЦИИ на "Перфектно чувство" и “Твърда земя”

Виктор Гинзбург: “Искам да променя света и затова правя филми"

"Детски истории" със субтитри на български и английски

Промяна на прожекцията на "Поколение П"

Началният час за днешната прожекция се измества за 22.00 ч

Международният конкурс на 16-ия София Филм Фест

„Аве“ на Константин Божанов и „Вяра, любов и уиски“ на Кристина Николова са сред претендентите за Голямата награда в Международния конкурс на 16-ия София Филм Фест

София Филм Фест по-мобилен от всякога

Ние сме с вас и с мобилния ви телефон

Какво се случва в парти зоната на 16-ия София Филм Фест

Заповядайте след изпълнения с филми и срещи с гости ден

Промяна в прожекцията на "Перфектно чувство"

Можете да гледате филма в 14.30 часа във Френския институт

Стефан Китанов: "Фестивалът е на 16, чувствам се тийнейджър!"

Директорът и основател на София филм фест има амбициозна цел - за 20-годишнината на фестивала български филм да спечели "Оскар"

Йорданка Фандъкова, кмет на София: “София филм фест извоюва авторитет!”

Интервю с кмета на София, Йорданка Фандъкова

Букет ирландски филми в програмата на 16-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Едни от най-коментираните ирландски филми ще се срещнат с българските зрители на СФФ 2012

Европейският парламент представя наградата LUX 2011 на 16-ия София Филм Фест

Панорамата включва два от трите филма-финалисти за наградата за 2011 година

Международният форум на UNESCO „Визия за Балканите – творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа” в рамките на 16-ия София Филм Фест

Специалното събитие ще бъде част от програмата на София Мийтингс и ще се състои на 17 март в Централния военен клуб

Константин Божанов: „Не е необходимо да вземеш кораб, за да отидеш до несъществуващо село на Дунава”

Тази вечер от 19.30 часа се открива 16-то издание на София филм фест с българския филм „Аве” на Константин Божанов

Фестивал „Милениум” – специален акцент в програмата на 16-ия София Филм Фест

За първи път в рамките на София Филм Фест ще бъде показана избрана програма от документални филми от Международния филмов фестивал „Милениум” - Брюксел

„Миграцията на паламуда” с фестивална премиера на 16-ия СФФ

Вземете автограф от режисьора Людмил Тодоров и екипа на филма на 12 март, 20.30, кино Люмиер

Предстоящи пресконференции в рамките на 16 Международен София Филм Фест

На 7 март, с начален час 11,00 в зала Matti'D ще бъдат представени ФЕСТИВАЛ "МИЛЕНИУМ" и програма "МИЛЕНИУМ" в рамките на 16-ия София Филм Фест

Димитър Динев – специален гост на 16-ия София Филм Фест

Писателят пристига в България за премиерата на филма „Испания”, на който е съсценарист

10 гала прожекции на 16-ия София Филм Фест

Представянето на филма „Снеговете на Килиманджаро”, носител на Наградата Lux за 2011 година на 8 март в Дома на киното, е Галата на Европейския парламент в програмата на 16-ия София Филм Фест

Награда на София на Столична община

Четирима режисьори, от които двама носители на Оскар, ще получат наградата на София на Столичната община. Нури Билге Джелайн, Георги Стоянов, Данис Танович и Хю Хъдсън ще приемат лично престижната награда в Зала 1 на НДК за приноса си в киноизкуството

Sofia Short Challenge 4 в рамките на София Филм Фест

В това издание екипите ще имат възможност да работят както по обявената тема, така и по музикален видео клип.

16-и международен филмов фестивал - 10 дни до началото

За 16-та поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София

"Огнярят" на Алексей Балабанов стартира предварителната програма на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ на 2 март в Дома на киното

Билетите за всички прожекции на Фестивала очакват киноманите в касите на кината и online от 27 февруари, понеделник

„Великолепната седморка” на 16-ия София Филм Фест

Катя Рийман, Еран Колирин, Ангелина Никонова, Александър Миндадзе, Зигфрид, Файт Хелмер и Майкъл ди Джакомо ще бъдат сред специалните гости на СФФ 2012

Режисьорът Георги Стоянов ще получи Наградата на София на 16-я София Филм Фест

Филмът му "Щурец в ухото" ще бъде представен на 16-я София Филм Фест на специална прожекция на 13 март в кино "Одеон".

Легендата Джулиано Монталдо ще представи новия си филм на София Филм Фест 2012

Ветеранът на италианското кино и приятел на Фелини, Антониони и Висконти, ще гостува за втори път на София Филм Фест.

Фестивален експрес Берлинале – София Филм Фест

Три филма пристигат за 16-ия София Филм Фест непосредствено след участие на Берлинале’12. Това са "Парад" (реж. Сърджан Драгоевич), "Испания" (реж. Аня Соломоновиц) и "Анонимен" (реж. Роланд Емерих)

Cinema City, София: дигиталният екран на 16-ия София Филм Фест

Специална програма от звездни заглавия ще радва зрителите в мола на Стамболийски. Билетите за прожекциите са в продажба от днес, 23-ти февруари

Международното жури на 16-ия София Филм Фест

Британският режисьор Дейвид Макензи - президент на журито

12 филма съставят финалната селекция в конкурса за късометражно кино Jameson Short Film Award

Селекционната комисия определи финалистите, които ще се борят за голямата награда от 6000 евро

Словенски акцент в програмата на СФФ 2012, с музиката на Стефан Вълдобрев

Режисьорът Андрей Кошак, актьорите Мартин Марион и Никола Койо пристигат за премиерата на „Шоково състояние”

Немска кинозвезда ще гостува на 16-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Тил Швайгер, Санчо Финци и Томас Зиклер ще представят у нас блокбастъра с над 4 милиона зрители „Петел с вино”

Троен залп на финала на международната програма на 16-ия София Филм Фест

Отличеният със „Златна мечка” в Берлин 2011, Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм и две номинации за Оскар „Раздяла” на Асгар Фархади, номинираният за „Златна палма” в Кан 2011 „Хавър” на Аки Каурисмаки и документалният портрет „Стоичков” на Борислав Колев ще закрият международната програма на фестивала на 18 март

Гала на звездите на СФФ 2012

Джералдин Чаплин, Пиер Ришар и Даниел Брюл получиха покана за Галата на звездите на 16-ия София Филм Фест Те, заедно с Джейн Фонда, Клод Риш и Ги Бедо блестят в комедията на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно“, стартирала като проект от София Мийтингс през 2008

Данис Танович с Наградата на София

Босненският режисьор ще гостува на 16-ия Международен София Филм Фест и ще бъде отличен за приноса си към киноизкуството

Международният фестивален хит "Аве" открива 16-ия София Филм Фест

Дебютът на Константин Божанов дава начало на киномаратона на 9 март в Зала 1 на НДК

Хю Хъдсън – специален гост на СФФ 2012, селекцията за Международния конкурс и още акценти от програмата

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, без съмнение най-мащабното международно филмово събитие в България, ще има удоволствието да събере своите зрители за 16-и път през месец март. Един от значимите кинофоруми в Югоизточна Европа, включен в класацията на 50-те топ фестивала (според сп. „Варайъти”), се превърна в традиционно и очаквано с нетърпение филмово изживяване, което следи актуалните тенденции в световното и българското кино и неизменно се стреми да запознае публиката с нашумели имена от многоликия свят на филмовото изкуство.

Фокус РУМЪНИЯ в рамките на 16-ия София Филм Фест

София Филм Фест 2012 ще представи едни от най-важните имена и филми от румънската нова вълна. Фокус Румъния е посветен на десетте години шеметен възход на киното, което удиви световните фестивали и върна зрителите към авторския филмов език.

Българският филм, участвал в София Мийтингс, спечели награда на "Сламданс"

"Вяра, любов и уиски" на Кристина Николова си тръгна с наградата "Kodak Vision Award" за операторското майсторство на Александър Станишев.

„Голямата петорка” на 16-ия Международен София Филм Фест

„Голямата петорка” обединява творби, спечелили основни награди на най-значимите пет кинофестивала - Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто

Борис Ковач и Давид Йенгибарян свирят утре в София

Познатитe ни от Danube Music Festival 2007 музиканти ще превземат сцената на Sofia Live Club

Горещият балканец Любиша Самарджич – специален гост на 16-ия София Филм Фест

Известният сръбски актьор и режисьор, любимец на няколко поколения зрители, пристига за регионалната премиера на "Мирис на дъжд на Балканите"

„Пина” с номинация за „Оскар”

Най-новият филмов шедьовър на Вим Вендерс, разпространяван в България от „Арт Фест”, ще се състезава с още 4 заглавия за престижната статуетка

Приключи гласуването за фотоконкурса "Животът е цирк"

В 16:00 часа приключи гласуването за фотоконкурса ни, а резултатите от него ще бъдат обявени след по-малко от два часа в Дома на киното

Нури Билге Джейлан - специален гост на 16-ия Международен София Филм Фест

Турският режисьор ще получи Наградата на София и ще представи лично шедьовъра си "Имало едно време в Анадола".

И победителят от конкурса „Животът е цирк” е...

Станимир Димов със своята фотография „Присмял се посраният на калния” с рейтинг 8,31.

Още седмица да ни изпратите филмите си за конкурса Jameson Short Film Award

Крайният срок наближава - 23 януари 2012

Последни дни за гласуване за фотоконкурса „Животът е цирк”

На 23 януари преди прожекцията на "Цирк Колумбия" в рамките на София Филм Фест за учащи, ще обявим победителя от фотоконкурса.

НОВИНИ
Дом на киното@31.08.12, 14:08: Анастас Пунев журира във Венеция
СФФУ@31.08.12, 13:08: Анастас Пунев журира във Венеция
Дом на киното@31.08.12, 01:08: "Рок завинаги" с Том Круз и последна възможност за филмите на Кончаловски
Дом на киното@24.08.12, 01:08: Ретроспективата на Кончаловски и прожекциите от "Късо съединение" продължават
Дом на киното@22.08.12, 17:08: "Сибириада" в две части в Дома на киното
СФФУ@17.08.12, 11:08: Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното
СФФ@17.08.12, 11:08: Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното
Дом на киното@17.08.12, 09:08: "Късо съединение" и ретроспектива на Андрей Кончаловски
Дом на киното@17.08.12, 01:08: Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното
Дом на киното@15.08.12, 01:08: Андрей Кончаловски на 75 и с ретроспектива в Дома на киното

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney